Mat & Whisky
Recept från våra medlemmar
Första receptet är från kamrat Tomas Fredriksson.
Jätteenkel whiskysås
Efter du stekt en köttbit
Koka ur panna med whisky 3-5 cl sort efter tycke och smak i samma panna som du stekt köttet i, OBS stekfett mm skall vara kvar
Låt koka någon minut så alkoholen kokar bort (tyvärr)
Häll i grädde 1,5-2 dl smaka av med salt och peppar
Låt kok ihop
Funkar till fisk också
Men då gör du den som ovan men från ren panna.
Här nedan följer lite recept till enskilda rätter och hela menyer från
Douglas Christianson
Trippel Cheese
4pers / 30pers
50gram västerbottenost 200gram
0.75 dl mjöl 3 dl
25gram smör 100gram
0.25 msk vatten 1msk
50gram ädelost 200gram
50gram färskost 200gram
4msk talisker 1dl
Lägg det rumsvarma smöret i en matberedare tillsammans med västerbottensosten, mjölet, vattnet, Kör till en boll. Skär degen i bitar och rulla dem till ca 5 cm långa rullar. Frys helst för att de går lättare att skära i skivor när de är lite halvfrysta. Lägg skivorna på smord plåt och grädda av i 175 grader varm ugn i ca 10-12 minuter.
Blanda ädelost, färskost, Talisker och spritsa ut det på kexen .Lite rabarberchutney med Talisker i, på toppen.
Inlagd Strömming:
4 pers. / 30 pers.
8 Strömmingsflundror 60
½ dl rågmjöl 3 dl
50gram smör 200gram
Lag:
0.5 dl talisker 2,5 dl
2,5 dl vatten 1,25 liter
2 dl socker 1 liter
1 dl ättikssprit 5dl
kryddpepparkorn
lagerblad
kryddnejlika
1st rödlök i skivor 5st
Koka upp lagen, låt den kallna. Vänd strömmingen i rågmjöl och stek dem i smör. Låt kallna, häll på lagen.
Senapscremé
1 dl gravlaxsås 3dl
1 dl Creméfresh 3dl
Blanda ihop
Örtinrullad lammstek med vitlök och Taliskersky. Serveras med potatisnurra.
4pers./30 pers.
800 gram Lammstek 6 kg
4 soltorkade tomater 15 st
100gram salami 300gram
3 klyftor vitlök 10klyftor
timjan
rosmarin
basilika
salt
peppar
Skär ett snitt längst med på lammsteken, så du fläker upp den till en stor platta.
Lägg på kryddorna och rulla i hop köttet bind den med garn.
Stek den runt om, skicka in den i ugnen 125 grader i ca 2 timmar tills inner temperaturen är 65grader.
Vitlök och Taliskersky
2 klyftor vitlök 8klyftor
1 lök 3st
2 dl köttbuljong 1liter
rosmarin
Timjan
50gram Smör 200gram
Talisker
Skala löken, hacka, fräs den i smöret. Tillsätt buljongen och kryddorna, koka, runda av med smör och Talisker.
Potatisnurra
800 gram potatis 6kg
100gram västerbottenost 400gram
50gram smör 200gram
1 paket smördeg 5paket
1 ägg 2ägg
salt
peppar
Koka och pressa potatisen. Blanda i smör och osten.Bred på potatisen på smördegen, rulla ihop, skär den som bullar. Pensla med uppvispat ägg och kör den ca 15 minuter i 200grader.
Hasselnötsrostad sparris
1 bunt grön sparris 6 buntar
50gram hasselnötter 200gram
50gram smör 200gram
Dela sparrisen, fräs den i smöret, släng i de grovhackade hasselnötterna.
Dessert
Varm chokladmuffins med limegrädde.
4 pers./30 pers.
100gram choklad 400gram
100gram smör 400gram
2 ägg 8ägg
1 dl socker 4dl
1/2 dl kakao 2dl
1/2 dl vetemjöl 2dl
1dl grädde 4dl
1st lime 2st
Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker, blanda i smöret och den smälta chokladen, sikta över kakaon och vetemjölet.
Häll i smeten i smörade portionsformar, 200grader ca 8-10minuter
Taliskersyltade björnbär, kryddade med grönpeppar. Serveras med vaniljglass
300gram björnbär 1,5kg
1dl socker 5dl
10 grönpepparkorn 40 st
stor skvätt Talisker
1/2 liter vaniljglass 2 liter
(ta gärna en skvätt whisky i glassen).
Koka upp det, tillsätt Taliskern, servera med glassen.
Valnötsmousse med honung
100 gram mörk choklad 500gram
1 äggula 5st
5 msk starkt kaffe 2 dl
2 cl Talisker 1 dl
2 dl vispgrädde 1 liter
3 tsk florsocker 1 dl
100 grovt hackad valnötter 500gram
1 msk honung 1/2 dl
Lite vit choklad till garnering 100gram